tisdag 20 mars 2018

Det sjunger i isen - av Linnea Dunér






Baksidetext:


De tre systrarna Dalin har levt ett lugnt och skyddat liv som döttrar till stadens kyrkoherde, men vintern 1869 förändras allt. Inez är på väg hem från grannsocknen när hon plötsligt befinner sig mitt i mardrömmen. Ensam och utlämnad till den skräckfigur hon bara hört ont om tror hon att hoppet är ute. Men efter hand börjar hon se människan bortom alla illasinnade rykten.
Samtidigt inser Inez att hon för första gången har möjligheten att fatta ett beslut om sitt eget liv. Men valet är inte enkelt. Hur hon än gör måste hon svika någon hon älskar. I och med Inez beslut sätts livet i gungning även för Elsa, som försöker hitta ett sätt att hantera sina skuldkänslor, och för Gertrud, som får se en ny värld öppna sig.
Det sjunger i isen är första delen i den fängslande Vargatider-trilogin. Det är en berättelse om kärlek, längtan och ensamhet och om att välja sin egen väg.


Mina tankar:


Det sjunger i isen, är ännu en bok som kommit att ligga mig väldigt varmt om hjärtat. I denna historiska roman har Linnea inte bara lyckats porträttera livet under 1800-talets Sverige, på ett sätt som dessutom känns autentiskt i såväl livsstil som språk, utan också skapat en historia full av mänsklighet.
Och ibland undrar jag om vi verkligen förändrats så mycket som vi tror under dessa tvåhundra år som passerat sedan dess. Ty precis som i boken är vi än idag mer benägna att döma och lyssna till skvaller, än att ta reda på sanningen ... Istället för att döma någon till halshuggning vid stadens galgbacke, "avrättar" vi gladeligen människor i media.

I boken får vi följa tre systrar och hur deras skyddade liv och, i mångt och mycket, strikta fostran formar dem till att göra val som blir livsavgörande. Hur Inez handlingar formar både henne själv och de val som hennes systrar gör på grund av detta.
Att leva skyddat och utan möjlighet att forma sitt liv är inte alltid det bästa sättet att skydda sina barn, snarare tvärtom.
Är man både naiv och har en förkärlek till status så väljer man gärna det man vill se, istället för den smärtsamma verkligheten. Något som Gertrud i sitt romantiska skimmer blir plågsamt medveten om.
Även lättja har sitt pris, ett pris som väcker många känslor och frambringar både skuld och självförakt.

Linnea har med den här boken verkligen lyckats porträttera vad olika livshändelser gör med olika människor. Hur snabba vi är på att förlåta och bortförklara de handlingar någon vi älskar gör, eller fördömma en älskad för att denne inte passar in i bilden av hur man "ska vara" och föra sig.
Hon visar också väldigt tydligt hur man kan gå från ung, bekymmersfri och full av glädje och framtidstro, till gammal, olycklig och rent av sagt elak på bara några år.
Men boken är också full av kärlek, hopp och oväntade vändningar.
Den är en riktig bladvändare som skakar fram känslor hos läsaren som dröjer sig kvar långt efter att man lagt den ifrån sig för stunden. Och framför allt efter att man läst sista meningen!
Själv ser jag verkligen fram emot att läsa andra delen i den här underbara trilogin!

Jag kan inte nog rekommendera att ni köper och läser Det sjunger i isen, den är mer än värd det!!!


Ni kan följa författaren Linnea Dunér på:



Twitter: @linneaduner

Instagram: @linneaduner

Boken köper ni på Adlibris:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar