fredag 30 december 2016

Den du var.
Baksidetext:

Sabina ärver en liten gård halvvägs upp på ett berg.
Torpet är utan el och avlopp och ligger långt ifrån närmsta granne.
Efter uppbrott och svek beslutar hon sig för flytta dit. Under somrarna hon tillbringade där som barn var hennes största önskan att se småfolket och älvorna. Nu lyckas hon öppna ögonen och börjar ana dem.
En dag dyker det upp en underlig man som hon inte kan avgöra om han är människa eller av älvafolket.

Den du var handlar om att söka sig ifrån samhällets skrivna och oskrivna regler för att komma närmare naturen och livet. Om att ta kontrollen över sitt liv.
Det är en magisk relationsroman som tar oss med ut i skogen - och kanske ännu längre.


Mina tankar:

Efter att ha läst och förälskat mig i Fridas första bok (Jag ropade), såg jag helhjärtat fram emot hennes andra, som helt i linje med vad jag hoppats på, var en mäktig upplevelse.
Den lämnade mig om möjligt än mer varm i hjärta och själ.
Den du var är en fantastiskt välskriven roman, såväl storymässigt som rent språkligt, som skildrar vikten av inre reflektion, den moderna människans misstro mot allt som inte går att ta på eller vars existens inte går att bevisa, samt hur otroligt snabba vi är på att dra förhastade slutsatser om människor som vågar gå sin egen väg. Hur vi gärna vill tro att någon tappat förståndet fullständigt bara för att personen i fråga väljer att lämna den moderna världen för ett omodernt liv utan smarta telefoner, laptop och fast inkomst.

Boken visar också på att alla har ett eget val att utefter sina förutsättningar aktivt välja hur man vill leva. Samhället sätter absolut sina normer och regler men håller däremot ingen som gisslan annat än mentalt, man kan bryta upp och leva ett helt motsatt liv vilket är precis vad Sabina väljer att göra.
Visst för det med sig en hel del utmaningar, men hon får det att funka för att hon vill att det ska göra det.
Titeln är otroligt passande då den pekar på kärnan i storyn, på andemeningen som säger att även om du har ett förflutet, om än ett mörkt sådant, så har du ändå makten att ändra din framtid till något positivt. Så länge du har viljan ligger bollen hos dig, och den person du en gång var behöver inte vara den samma som den du väljer att bli.

Den du var är en mycket varm, kärleksfull och vackert skriven bok med hintar åt de övernaturliga och magiska väsen som vi en gång i tiden trodde helhjärtat på.
Sabinas tankar, valen hon gör och de nya bekantskaper hon knyter efter sin flytt fick mig att både kikna av skratt och gråta floder (det sistnämnda ska Frida ha en stor eloge för, jag är INTE lättrörd!).
Den här storyn spelade utan tvekan över hela mitt känsloregister samtidigt som den väckte en djupt rotad längtan i mig att bo precis så som Sabina gör. Jag hade utan tvekan bytt mitt storstadsliv i lägenhet (läs betongbunker) mot ett torp ute i ingenstans!

Precis som i Fridas första bok så är karaktärerna även i den här boken otroligt väl skildrade.
Sabina är den sortens karaktär som jag innerligt önskar hade varit levande så att jag fick lära känna henne. Hon är smart, självständig, något av en omedveten häxa (och med det menas något positivt märk väl!) och har ett hjärta av guld.

Även övriga karaktärer är skrivna så att de känns verkliga, med alla de fel, brister och positiva egenskaper som alla vi människor har.
Det är varken för mycket eller för lite av någonting i den här boken, allt är så skickligt välbalanserat att det är en ren fröjd att läsa.

Om du tycker om böcker som lämnar dig varm ända in i märgen, och som samtidigt bjuder på romantiska upp och nedgångar så missa inte Den du var!

Du kan följa författaren på:

Eller surfa in och köp den på bokus eller adlibris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar