lördag 3 december 2016

Krönika över Yggdrasil - Ny BegynnelseBaksidetext:


"Ljusets herre ska komma och ge oss vår kraft tillbaka", viskar alverna.

"Arnulv av Atlanthia ska återuppstå och ge oss vår styrka tillbaka", viskar människorna.

Aldrig har någon varit så efterlängtad som den Elimin bär inom sig. Aldrig har förväntningarna varit så stora. Aldrig har ljusets och mörkrets krafter flåsat henne i nacken som nu.
Hon måste skydda sitt barn till varje pris. Det nya livet rör sig inom henne och hon försöker se morgonljuset för dess skull. Utan att lägga märke till ett stilla eko, en tunn, knappt märkbar rytm bakom ridån av kraftfulla hjärtslag.

Något som fortfarande behöver tid att växa.


Mina tankar:

Än en gång så har Ulrika Fjellborg levererat en riktigt vass Fantasyroman, och en uppföljare i serien som definitivt inte lämnade mig besviken.
För er som inte känner till serien, eller som inte läst min recension av Embla som är den tredje boken i serien och som föregår Ny Begynnelse, så är Krönika över Yggdrasil en mycket lyckad kombination av Nordisk Mytologi och svensk Fantasy när den är som bäst.
Människor, alver, vättar och mäktiga magiker kombineras med runor, svart magi, ondska och modiga kungar. Det finns också gott om giftiga intriger.

Ny Begynnelse tar vid där Embla slutade, och vi får fortsätta att följa Elimins resa mot ett öde kantat av ännu fler intriger, graviditet, kärlek och inte helt frivilliga men dock livsavgörande val och händelser. I och med det liv hon lever, och de val hon gör, får vi bekanta oss med såväl helt nya karaktärer som några från Embla. Samtliga vars liv och öden väver nya trådar såväl till den befintliga romanen som till den kommande uppföljaren.
Även i denna bok lämnas ingenting åt slumpen, allt som sker har såväl en logisk förklaring som en minst lika logisk konsekvens. Även om syftet och konsekvensen många gånger lämnade ett smärtsamt avtryck i mitt hjärta och inte alls utspelade sig på det vis som jag personligen hade önskat.
Vilket för mig som lektör visar på en stor skicklighet hos Ulrika då hon inte räds att ta livet av de karaktärer som tjänat sitt syfte för storyn, och detta helt oavsett hur älskvärda och eventuellt nära läsaren dessa karaktärer än har kommit.

Att recensera Ny Begynnelse och göra den rättvisa utan att avslöja förmycket är i stort sett en omöjlig uppgift då det är en story som är oerhört rik på både händelser, färgstarka karaktärer, totalt oväntade vändningar och detaljer som är avgörande för handlingen.
Den håller ett högt tempo, är full av spänning, romantik, onda avsikter och blodiga krig. Ändå är den lättläst och en fröjd för den som verkligen älskar Fantasy.
Precis som Embla så är Ny Begynnelse en riktig bladvändare som inte går att lägga ifrån sig, och jag slukade den på bara några dagar trots att den har 383 sidor!
Den innehåller inga onödiga eller tråkiga passager och man kastas mellan hopp och förtvivlan, glädje och sorg.
Ondskan lurar konstant i skuggorna, livet går mot mörkare tider, nya allianser bildas medan gamla går i graven och precis som titeln förtäljer löper allt mot en ny begynnelse.

Missa för allt i världen inte den här boken, den är Fantasy i toppkvalitét!
Jag rekommenderar att ni läser Embla först för att bättre förstå Elimins resa och de val hon gör i Ny Begynnelse. Det är inte ett måste då böckerna går att läsa fristående, men däremot en stark rekommendation.

Ni kan följa författaren på:

Eller surfa in och köpa boken direkt på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar