torsdag 10 november 2016

Erövraren - Siriuskrönikan

ErövrarenBaksidetext:

Erövraren är första boken i Siriuskrönikan.
Sirianernas planet rör sig mellan de båda stjärnorna i Sirius solsystem i en instabil bana. Ledaren för den svarte Nairobistammen, Svarte Nairobi, har fått tillgång till en universell kraft som kan korrigera banan. Vid hjälp av svåra ritualer där deltagarna riskerar livet stabiliseras planetens bana.
Den aningslöse härskaren Eros av Cibia blir Svarte Nairobis fiende då Nairobistammen gör stora ingrepp i hans klan. Eros förföljer Svarte Nairobi och vill döda honom och utrota Nairobistammen, utan att veta att han samtidigt hotar planetens existens. 


Mina tankar:

Det märks att Tora har lagt ner oerhört mycket arbete när hon skrivit den här boken. Dels på de olika miljöerna på planeten som är rikligt beskrivna och detaljerade, dels på de olika folkslagen och deras seder och bruk, men framför allt på Cibia och dess statsskick.
Erövraren är ingen bok man ströläser, utan man måste hänga med och lägga fokus på läsningen om man ska kunna följa de olika händelseförloppen och politiken bakom.
För mig var det här ingen lättläst bok, men dock en välskriven.
I mångt och mycket påminde den mig om TV serien Rome som ju var en väldigt välgjord men ytterst brutal serie som speglade Romariket under dess storhetstid.
Krig och erövringar är brutalt, det finns ingen anledning att hymla om det.
Erövraren handlar om en ung man som efter några illa valda gärningar väljer att ära sin mors önskan om att erövra planeten. Det finns inget vackert i ett sådant beslut, eller något lindrigt vis att åstadkomma ett sådant åtagande. Tora beskriver det ärligt och rakt på sak utan för mycket grafiskt våld inblandat.
Att sedan vissa av folkslagen och deras seder inte var lika lite i min personliga smak som de beslut som Eros fattar må så vara, men så var det även med Rome, och jag vidhåller trots det att det var en oerhört välskriven serie. Precis som Erövraren är en väldigt välskriven bok!

Tora har dessutom vävt ett flertal väldigt vackra bildvävar varav den ena pryder omslaget och några ligger på sidor i boken.

Om du inte har svårt för krigsföring, väldigt mycket sex i olika former och stundvis brutalitet ska du absolut läsa Erövraren, för trots detta är det en intressant bok med fokus på vad som krävs för att härska över olika folkslag och dessutom behålla den makt som även andra vill åt.

Du följa författaren på:

Eller köpa boken på Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar